Wat je kunt doen met 9 Miljoen!

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat op 9 oktober de Regeling Reductie Energiegebruik is geopend. Als gemeente kun je een plan indienen om huiseigenaren laagdrempelig te helpen energie te besparen. Per woning is een budget van € 90,- beschikbaar gesteld met een maximum van 9 miljoen euro per gemeente. Cofinanciering is niet nodig!

Mocht je nog opzoek zijn naar een aantal ideeën om deze regeling in te kunnen zetten, dan heb ik een concreet stappenplan voor je.

Met weinig tijd en zonder cofinanciering kun je met dit stappenplan:

 • gebruik maken van deze regeling;
 • veel woningeigenaren helpen energie en geld te besparen;
 • en binnen de gemeente een aanzienlijke CO2-reductie weten te stimuleren en bereiken!

Wat vind je in deze post:

 • Introductie Regeling Reductie Energieverbruik (RRE)
 • Van voorlichting naar actie
 • Projectplan voor doelgroep grootte 5.000 huiseigenaren
 • Opschalen
 • Weinig werk, hoog resultaat
 • Huurders mee laten liften
 • Laat vrijblijvend een projectplan voor je gemeente maken!

Introductie Regeling Reductie Energieverbruik (RRE)

Doel van de Regeling Reductie Energiegebruik is het terugdringen van het energiegebruik in koopwoningen. De besparing wordt gemeten in de bespaarde CO2 uitstoot. Maar hoe realiseer je dat?

Een gloeilamp van 40 Watt die 2 uur per dag brandt, vervangen door een Ledlamp van 4 Watt, levert een besparing op van 25.5 kWh en 14,4 kg CO2. Dat is natuurlijk heel concreet.

Een advies over hoe je huis te isoleren is veel minder concreet (tot het moment dat het advies wordt opgevolgd). Toch valt ook deze voorlichting onder de regeling en dat biedt mogelijkheden om de juiste communicatiemiddelen in te zetten. In het verleden is gebleken, dat met voorlichting gericht op gedragsverandering ook 3 tot 6% aan energie bespaard kan worden. En al zou het gemiddeld slechts 1% energiebesparing opleveren bij alle particuliere woningen, dan is dat natuurlijk een enorme besparing voor de totale gemeente.

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/rre

Van voorlichting naar actie

Stap 1: Voorlichting à Energiekrant voor alle particuliere woningeigenaren

De EnergieKrant (formaat A3) stimuleert de lezer tot klimaat- en energiebesparende acties met motiverende en direct uitvoerbare bespaartips. Hiermee kan de lezer eenvoudig een paar honderd euro per jaar besparen op de energiekosten.

Stap 2: Kleine maatregelen met direct effect

De Regeling Reductie Energiegebruik biedt de mogelijkheid om concrete producten weg te geven waarmee een woningeigenaar direct energie kan besparen. In de maateditie van de Energiekrant kunnen deze maatregelen worden besproken en via bijvoorbeeld een antwoordkaart kan men deze maatregelen aanvragen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn:

 • Ledlampen pakket
 • Stand-by-killer
 • Isolatiefolie voor achter de verwarming
 • Tochtstrip
 • Waterzijdig in laten regelen van de CV
 • Waterbesparende douchekop
 • Douchecoach

Hiervan kun je natuurlijk ook een mooi pakket maken dat men kan aanvragen. Denk dan ook nog even aan bijvoorbeeld de Verjaardagskalender Verjaren en energie besparen, zodat men (als men deze op bijvoorbeeld het toilet hangt) dagelijks gedurende een maand lang een energie-bespaartip onder ogen krijgt. Gedragsverandering wordt gestimuleerd door herhaling en dat is de kracht van deze verjaardagskalender.

Een ander idee om aan de box toe te voegen, is de gids Hart voor uw huis, of de APK WoonCoach.

Stap 3: Vouchers voor advies op maat

Zonnepanelen, huisisolatie of een warmtepomp leveren per woning natuurlijk de meeste CO2-reductie op. Dat kun je niet realiseren met € 90,-. Dit bedrag is wel in te zetten voor een gratis (of korting op een) onafhankelijk advies.

In de EnergieKrant kan gestimuleerd worden om een dergelijk advies uit te laten voeren door reeds geadviseerden aan het woord te laten en hen enthousiast over hun ervaringen te laten vertellen, als ook door voor deze advisering (kortings)vouchers aan te bieden die men kan aanvragen.

Projectplan voor doelgroep grootte 5.000 huiseigenaren

De doelgroep is duidelijk: de particuliere huiseigenaar. De gegevens van deze doelgroep zijn binnen de gemeente bekend en de grootte van de doelgroep is dus goed vast te stellen en daarmee goed te bereiken.

Stel de doelgroep particuliere woningen betreft 5.000, met als doel hiervan 25% (1.250) aan te zetten tot actie. Dan zou de aanpak er als volgt uit kunnen zien.

Productie en verspreiding maateditie EnergieKrant, oplage 5.000 exemplaren
–          Productie door Woonwijzer Media € 5.000,- ex. BTW
–          Inzet uren gemeente p.m. (cofinanciering)
–          Verspreiding 5.000 EnergieKranten € 2.000,-
(kosten sterk afhankelijk manier van verspreiden. Huis-aan-huis, of per post)
Totaal Energiekrant €  8.500,- incl. BTW
.
Energiebespaarpakketten
1.000 Energiebespaarpakketten à € 72,50 € 72.500,-
Pakket (doos) met daar in:
Ø  Ecosavers energiemeter
Ø  Douchetimer druppel digitaal ECO
Ø  Stekkerdoos met schakelaar 3-voudig
Ø  Waterbespaarders kraan/douche
Ø  Radiatorfolie met magneettape
Ø  Tochtband
Ø  3x E27 ledlamp
Ø  Verjaardagskalender Verjaren en Energie besparen
.
Energieadviezen
250 Energieadviezen (of korting daar op) t.w.v. € 90,- € 22.500,-
Totaal project € 103.500,-
–          Gemiddeld per deelnemer (1.250) € 82,80
–          Gemiddeld per bereikte doelgroep (5.000) € 20,70
.
Opschalen
Wil je een grotere doelgroep bereiken dan bedragen de meerkosten per 100 extra deelnemers:
–          Productie en verspreiding per 100 extra EnergieKranten €      90,-
–          20 Energiebespaarpakketten à € 72,50 € 1.450, –
–          5 Energieadviezen (of korting daar op) t.w.v. € 90,- €     450,-
–          Totaal bij uitbreiding van de doelgroep met 100 extra € 1.990,-

 

Weinig werk, hoog resultaat

Woonwijzer Media kan het grootste gedeelte van het project verzorgen. Waar wij je bij van dienst kunnen zijn:

 • Hulp bij het invullen van het aanvraagformulier om de bijdrage Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) aan te vragen;
 • Wij stemmen de inhoud van de EnergieKrant met je af en laten deze drukken;
 • Verspreiding via een verspreidingsbureau of verzendhuis kunnen wij voor je regelen;
 • De Energiepakketten kunnen wij leveren en indien gewenst ook de verspreiding daarvan verzorgen. Indien wij de pakketten mogen leveren hoef je geen grote aantallen van tevoren in te kopen, maar leveren wij op basis van deelname.;
 • In ons netwerk hebben wij onafhankelijke EPA- en Energieadviseurs die de onafhankelijke en objectieve advisering kunnen verzorgen. Op basis van de gewenste onderdelen binnen de advisering kunnen wij samen nagaan of dit binnen het budget van € 90,- kan, dan wel welke kleine bijdrage de deelnemer zelf nog zal moeten bijleggen.

Huurders mee laten liften

Dit project is niet bedoeld voor huurders. Toch valt ook daar veel te besparen met het stimuleren van gedragsmaatregelen als ook het nemen van kleine maatregelen. Als gemeente is het te overwegen om huurders mee te laten liften met dit project door gelijktijdig een gelijksoortig project voor huurders op te zetten. Budget hiervoor kan wellicht binnen de eigen middelen van de gemeente gevonden worden dan wel door participatie van de woningcorporaties.

De kosten per deelnemende huurder liggen gemiddeld lager, aangezien er geen advisering gericht op de schil van de woning gegeven hoeft te worden. Eventueel zou gekozen kunnen worden voor een energiescan van de woning waarbij gekeken wordt naar de maatregelen die een huurder wel zou kunnen nemen.

Door het project voor huurders aan het project van de woningeigenaren te koppelen, kan de EnergieKrant huis-aan-huis worden verspreid. De verspreidingskosten zijn daardoor lager dan bij verspreiding op naam.

Door de EnergieKrant gelijktijdig deels geschikt te maken voor huurders, zijn geen extra kosten nodig voor het op maat maken van de EnergieKrant. De kosten voor de energiekrant bedragen daardoor slechts maximaal € 55,- inclusief BTW per 100 exemplaren.

Voor huurders kan desgewenst een aangepast pakket worden samengesteld, passend binnen het budget. Wij gaan hierover graag met je in gesprek.

Laat vrijblijvend een projectplan voor je gemeente maken!

Grijp deze unieke kans om een laagdrempelig project met hoog resultaat en geen cofinanciering van de gemeente op te zetten. Vraag vrijblijvend een projectplan aan voor jouw gemeente, waarmee je burgermeesters en wethouders kunt overtuigen om met dit project te scoren. CO2-besparen doen we samen. Maar de meesten hebben daarvoor wel een zetje in de rug nodig. Dat kun je nu heel laagdrempelig en voordelig doen. Het lijkt wel Sinterklaas.

Voor het maken van een vrijblijvend projectplan voor jouw gemeente ontvang ik graag het aantal particuliere woningen in jouw gemeente, als ook het deelname percentage waar je op wilt inzetten. In voorgaande projectplan was dit 25% (20% deelname aan de Energiepakkettenactie en 5% aan de Energieadviezen op maat).

Wees er snel bij, want de aanvraag dient voor 14 november te zijn ingediend. De uitvoering van het project mag in 2020.

Interesse of bestellen, mail of bel mij dan. Wij starten altijd met een vrijblijvende prijsopgave. En mocht je nog vragen hebben, hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Bert Tijhoff